Houtprijzen stabiliseren langzaam
Javascript is uitgeschakeld

Houtprijzen stabiliseren langzaam

Geplaatst: 25-10-2021
Houtprijzen stabiliseren langzaam

De sterk stijgende grondstofprijzen in de bouwsector zijn nog niet achter de rug, toch zijn er lichtpuntjes. De prijzen van hout lijken zich te stabiliseren. De prijzen van een aantal houtproducten zijn zelfs weer langzaam aan het dalen.

'In Q4 lijken houtprijzen te stabiliseren...'

De afgelopen periode stond in het teken van prijsstijgingen. Met name in de eerste helft van 2021 zagen we dat een aantal grondstofprijzen extreem de lucht in schoten. De sterke stijgers waren staal, kunststof en hout.

Houtprijzen stabiliseren
We merken nu dat de houtprijzen zich vanaf het begin van het 4e kwartaal beginnen te stabiliseren. De houtprijzen op de wereldmarkt laten inmiddels weer een daling zien. Het duurt nog wel even voordat wij in Nederland ook gaan profiteren van de lagere houtprijzen op de wereldmarkt.

Aan het begin van COVID 19 hebben de grote Nederlandse houthandelaren maatregelen genomen om zich in te dekken voor de gevolgen van COVID. Maar wat bleek, de vraag naar hout nam bij ons in 2020 en 2021 juist toe en de omzetstijging bedroeg zelfs tientallen procenten. Een van de oorzaken hiervoor was dat de Nederlandse bouw in tegenstelling tot de bouw in de ons omringende landen niet in de lockdown ging.

De Nederlandse bouwers konden gewoon doorbouwen tijdens de pandemie. Daar kwam nog eens bij dat de er tijdens de pandemie ook nog eens volop werd geklust. Ook is hout momenteel erg in trek als bouwmateriaal in de woningbouw en vormt steeds vaker een alternatief voor de traditionele bouwmaterialen zoals steen en beton. Al deze factoren samen hebben er dan ook toe geleid dat de vraag naar hout nog steeds ongekend hoog is.

Herstel van de productie
De productie van Europees naaldhout herstelt zich. Met name zagerijen in Oost Europa hebben de productie weer hervat en zijn weer terug op het oude niveau van voor COVID 19.
De verwachting is dan ook dat de naaldhoutprijzen in Q4 verder zullen dalen.

Het aanbod aan gecertificeerde duurzaam beheerde bossen is groter dan de vraag. In de Europese bossen groeit jaarlijks meer bij dan er wordt geoogst. De verwachting is dan ook dat de huidige situatie tijdelijk is en de rust weer keert zodra de wereldmarkt weer een beetje is afgekoeld en de logistieke problemen zijn opgelost.

Niet alle houtprijzen laten daling zien
Met name Europees naaldhout wordt weer goedkoper en het is te verwachten dat deze prijsdaling doorzet. De prijzen van Multiplex daarentegen zitten nog steeds in de lift. Terwijl de prijzen van de verschillende hardhout soorten stabiel blijven, de hardhout prijzen zijn de afgelopen anderhalf jaar dan ook niet zo sterk gestegen.

Bekijk alle richtprijzen voor bouwkosten.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
Sluit deze advertentie