Verf van AkzoNobel wordt duurder door hoge grondstofprijzen
Javascript is uitgeschakeld

Verf van AkzoNobel wordt duurder door hoge grondstofprijzen

Geplaatst: 29-09-2021
Verf van AkzoNobel wordt duurder door hoge grondstofprijzen

AMSTERDAM - AkzoNobel gaat de prijzen in het vierde kwartaal verder verhogen. Daardoor zal een blik verf van het bedrijf achter merken als Sikkens en Flexa duurder worden in de doe-het-zelfwinkels en ook de kosten van een schilderklus kunnen oplopen. De verffabrikant verwacht dat de prijzen van grondstoffen verder zullen stijgen en eind dit jaar een stabiel hoog niveau zullen bereiken. AkzoNobel rekent erop dat die hoge prijzen en de problemen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 aanhouden.

Het Nederlandse bedrijf denkt daarom de prijzen in het vierde kwartaal gemiddeld tussen de 12 en 14 procent te moeten verhogen om te compenseren voor de hogere kosten. "We zijn op koers om aan het eind van het jaar met onze eigen prijsinitiatieven de inflatie van grondstofprijzen te compenseren", zegt topman Thierry Vanlancker.

De contracten die AkzoNobel kan afsluiten met grondstofleveranciers zijn korter dan normaal. Dat maakt het onzeker hoe prijsstijgingen van de grondstoffen het bedrijf raken. Het verfconcern kampt ook met verstoringen van de bevoorrading waardoor het in sommige gevallen moeite heeft om te leveren. Het gaat volgens Vanlancker om bepaalde grondstoffen, maar ook om verpakkingsmateriaal.

De kosten voor grondstoffen en andere variabele kosten van de verffabrikant stegen in het derde kwartaal met 278 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor komt de winstgevendheid van AkzoNobel onder druk te staan. Het bedrijfsresultaat, de winst voor aftrek van onder meer belastingen, daalde met bijna een derde naar 226 miljoen euro. De omzet van AkzoNobel steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 6 procent naar 2,4 miljard euro.

De hoge energieprijzen hebben volgens Vanlancker weinig invloed op AkzoNobel omdat de verfmaker relatief weinig energie verbruikt. "Mochten de hoge prijzen aanhouden dan gaat dat wel impact hebben in de keten en dat kan leiden tot een additionele stijging van de grondstofprijzen", zegt hij. "Wij hebben het voordeel dat we voor een groot deel al zijn overgestapt op hernieuwbare energie."

Volgend jaar wil AkzoNobel dat alle energie die het in Europa verbruikt duurzaam is. Wereldwijd is nu 40 procent van de energie die het bedrijf gebruikt hernieuwbare energie.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
Sluit deze advertentie