Prijzen uit het verleden geven geen garantie voor de toekoms
Javascript is uitgeschakeld

Prijzen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst

Geplaatst: 05-06-2019
Prijzen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst

De bouwsector heeft last van sterk stijgende bouwkosten. Niet alleen het inhuren van personeel wordt steeds duurder, maar ook de kosten van bouwmaterialen stijgen sterk. De druk op de bouw neemt toe, er is volop werk maar door het groeiende personeelstekort missen aannemers en toeleveranciers capaciteit.

Omdat bouwbedrijven niet of nauwelijks personeel kunnen vinden, huren ze vaker zzp’ers in waardoor de personeelskosten stijgen. Ook de toeleveranciers hebben te maken met stijgende personeelskosten en stijgende grondstofkosten. Prijsstijgingen bij toeleveranciers van 6% of meer zijn op dit moment geen uitzondering.

Marges
Door het grote aanbod van projecten zijn aannemersbedrijven selectief in het aannemen van werk en kie-zen zij vaker voor projecten waarop goede marges gemaakt kunnen worden. Ook zien wij dat aannemers weer gezonde marges berekenen in de staartkosten. Het gevolg is dat de aanneemsommen van projecten stijgen.

Wet- en regelgeving
Naast bovengenoemde prijsstijgingen zien wij dat de bouwkosten ook stijgen door de toenemende wet en regelgeving rondom duurzaam energiezuinig bouwen. De recente BENG-eisen die in 2020 in gaan zijn hier een goed voorbeeld van.

Kosteneffectiviteit BENG
In de uitgave van de BouwkostenWijzer Woningbouw besteden wij extra aandacht aan de kostenconsequenties van de BENG-eisen. In 2020 moeten alle aanvragen voor omgevingsvergunningen voor nieuw-bouw in Nederland voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Aan de hand van tabellen geven wij weer wat per maatregel de extra investeringskosten zijn. De kosteneffectiviteit is weer-gegeven in euro per 0,1 kWh/m2, zodat een vergelijking gemaakt kan worden tussen de maatregelen.

Stijging stichtingskosten
De directe bouwkosten stijgen in 2019 aanzienlijk. De bouwkosten werken uiteindelijk door in de stichtingskosten. Door de extra marges die de aannemers doorrekenen in combinatie met de extra kosten voor duurzaam energiezuinig bouwen, zien wij dat de stichtingskosten van projecten fors kunnen toenemen.

Actuele richtprijzen
In de huidige markt waarbij de prijzen continu in beweging zijn is het belangrijk om steeds met actuele bouwkosten te werken. Met de nieuwe serie BouwkostenWijzer bieden wij u actuele bouwkosteninformatie.

De nieuwe BouwkostenWijzers 2019 zijn nu te bestellen vanuit de webwinkel.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
Sluit deze advertentie