Archidat BouwKosten - nieuws - prijzen-bouwmaterialen-in-de-lift
Javascript is uitgeschakeld

Prijzen bouwmaterialen in de lift

Geplaatst: 15-09-2016
Prijzen bouwmaterialen in de lift

OEGSTGEEST - Na een periode van dalende bouwprijzen lijkt de situatie zich te stabiliseren en wordt er bij een aantal productgroepen weer een stijging waargenomen. Met name bij de ruwbouw- en isolatieproducten. Bouwformatie heeft dit op basis van de eigen bouwkostendatabase geanalyseerd.

Eerder dit jaar was er nog sprake van een stabilisering van het gemiddelde prijsniveau van bouwdelen ten opzichte van het niveau in 2015. Met name de prijzen van constructieve bouwdelen, voor onder andere wanden en systeemvloeren, en de prijzen voor isolatieproducten lieten sinds de crisisjaren een voortdurende en vaak sterke prijsdaling zien. Deze tendens sloeg vorig jaar om en resulteerde in een stabilisering van de prijzen. Deze stabilisatie lijkt zich inderdaad verder door te zetten, nu ook de recente mutaties van het prijsniveau in de bouwkostendatabase zijn doorgevoerd.

Absolute bouwkosten gestegen
Ondanks het gegeven dat het prijsniveau voor veel bouwdelen met name in de afbouw vergelijkbaar is met het niveau van vorig jaar, zijn de totale bouwkosten voor veruit de meeste projecten toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door de aangescherpte eisen voor Rc-waarden en de EPC, die sinds 1 januari 2015 verplicht zijn gesteld in het Bouwbesluit. Naast de stijging van de prijzen van bouwmaterialen heeft er dit voorjaar ook een stijging plaatsgevonden van de loonkosten. De stijging van de loonkosten is een direct gevolg van de nieuwe CAO voor de bouw die dit voorjaar van kracht is geworden.

Positieve ontwikkelingen in de woningbouw
De prijsstijgingen worden ingegeven door de positieve ontwikkelingen in de woningbouw. De woningbouwproductie is het afgelopen jaar gestegen met 24 procent (bron EIB). Toeleveranciers hebben te maken met gevulde orderportefeuilles, en durven nu na jaren pas op de plaats te hebben gemaakt, weer prijsstijgingen door te voeren. Met name leveranciers in de ruwbouw profiteren momenteel van de aantrekkende woningbouw. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat dat de bouwkosten en daarmee de projectkosten stijgen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het opstellen van budgetten, het maken van kostenramingen en het uitbrengen van offertes.

Zomeraanbieding
Blijf op de hoogte van de laatste prijsontwikkelingen met de Archidat kostendata in boekvorm en online. Bestel daarom vandaag nog de serie BouwkostenWijzers 2016/2017, inclusief online toegang tot de volledig onderbouwde kostendata. Profiteer nu van onze voordelige zomeraanbieding en betaal geen 298 euro, maar slechts 249 euro.

Klik hier om naar de webwinkel te gaan.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • JORDAHL Benelux
Sluit deze advertentie