Ook na de zomer blijven grondstofprijzen door stijgen
Javascript is uitgeschakeld

Ook na de zomer blijven grondstofprijzen door stijgen

Geplaatst: 09-09-2021
Ook na de zomer blijven grondstofprijzen door stijgen

De grondstofprijzen blijven ook na de zomer doorstijgen. Wat is hiervan het effect op de materiaalkosten in de bouw? Nu de grondstofprijzen maar blijven doorstijgen merken wij dat dit grote gevolgen heeft voor veel producten waar deze grondstoffen in zijn verwerkt.

We hebben altijd wel te maken met prijsschommelingen in grondstofprijzen. Zolang de prijsstijgingen niet al te groot zijn en van korte duur levert dit geen of weinig problemen op.

Producenten en toeleveranciers zijn heel goed in staat om deze prijsschommelingen af te vangen met langlopende inkoopcontracten. Maar nu de prijsstijgingen aanhouden en in sommige gevallen extreme pieken vertonen verandert de situatie.

De periodes waarover de prijzen middels contracten zijn afgedekt lopen af. Nieuwe prijsafspraken moeten worden gemaakt en dat betekent dat veel prijzen zullen stijgen.
Producenten en leveranciers moeten de gestegen grondstofprijzen nu wél doorrekenen in hun producten. Dit heeft tot gevolg dat veel producten waarin deze grondstoffen verwerkt zijn, in prijs zullen stijgen. Hiermee is een einde van een periode met prijsstijgingen nog lang niet in zicht.

Naast de sterke prijsstijgingen blijft ook de beschikbaarheid van sommige grondstoffen een probleem. Schaarste in de markt leid dan ook tot leveringsproblemen.

De producten die op dit moment het meeste last hebben van extreme prijsontwikkelingen en leveringsproblemen zijn de producten waar staal, aluminium en kunststof in zijn verwerkt.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
Sluit deze advertentie