Staalprijzen op historisch record
Javascript is uitgeschakeld

Staalprijzen op historisch record

Geplaatst: 01-06-2021
Staalprijzen op historisch record

De bouwsector heeft last van sterk stijgende bouwkosten. Niet alleen het inhuren van personeel wordt steeds duurder, maar ook de kosten van essentiële bouwmaterialen zijn in beweging, vooral de prijzen van hout, staal en isolatiemateriaal rijzen de pan uit. De druk op de bouw neemt daardoor toe.

Materiaalprijzen
De afgelopen jaren zijn de materiaalprijzen met gemiddeld 3 á 4 procent gestegen per jaar met enkele uitschieters zoals isolatiematerialen. Ook dit jaar hebben wij weer te maken met een gemiddelde prijsstijging van 3 á 4 procent voor de meeste producten. Een aantal materialen laten echter extreme prijsstijgingen zien waaronder hout, staal en kunststof.

Oorzaken
Iedere grondstofprijs heeft zo zijn eigen dynamiek, daarom kunnen wij de huidige prijsstijgingen niet over een kam scheren. Dit maakt het dan ook niet eenvoudig om te begrijpen wat er gebeurt en wat de achterliggende oorzaken zijn van de actuele prijsstijgingen.

Leken de staalprijzen begin 2020 nog stabiel, in de daaropvolgende maanden gingen de prijzen voor staal hard onderuit met een dieptepunt in november 2020 om vervolgens begin 2021 explosief te stijgen. Inmiddels zijn de prijzen ruim verdubbeld ten opzichte van medio 2020, een historisch record.

Staalprijzen zijn altijd al gevoelig voor externe factoren in zover zijn we wel gewend aan schommelingen. Voor Covid-19, eind 2019 bevond de staalsector zich al in onrustig vaarwater. De verwachting was toen dat de wereldwijde vraag naar staal met 0,5 tot 1% zou dalen en de Europese vraag zelfs met 3% zou afnemen. Met name de automobielsector, een belangrijke staalverwerker, kende grote problemen. De staalprijzen stonden dan ook fors onder druk. Dit werd ook nog eens versterkt door de onrust op de internationale markten en de handelsoorlog tussen de grootmachten Amerika, China, Australië en Rusland.

Het evenwicht werd vervolgens enigszins hersteld doordat een aantal fabrieken de productie hebben teruggeschroefd en zelfs productielocaties hebben gesloten. Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en de economieën herstellen zich weer in rap tempo. De vraag naar staal is sterk toegenomen waardoor er leveringsproblemen zijn en de prijzen de lucht in vliegen. Eenmaal stilgelegde productielocaties kunnen niet zomaar weer worden opgestart en ontslagen personeel heeft vaak elders al een baan gevonden.

Wat zijn nu de directe gevolgen voor de bouwsector?
De situatie lijkt op die van een paar jaar geleden aan het einde van de bouwcrisis, toen stegen de bouwkosten ook aanzienlijk in een zeer korte tijd. Gelukkig gaat het nu maar om een aantal productgroepen, niet alle bouwmaterialen hebben immers te maken met een sterke stijging.

Over het algemeen worden prijsstijgingen al dan niet vertraagd doorberekend, daarbij hebben een aantal producenten inkoopcontracten met hun vaste leveranciers waardoor prijzen vaak een aantal maanden vaststaan. Ook moet rekening worden gehouden met langere levertijden door verstoorde aanvoer ketens. Op dit moment is de situatie nog beheersbaar, het mag echter niet te lang gaan duren. Uitzicht op betere tijden lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. De verwachting is dat de prijzen in Q3 en Q4 nog verder blijven stijgen en dat pas begin 2022 de rust weer keert als de wereldmarkt weer een beetje afkoelt.

Bekijk alle bouwkosten in Bouwkosten Online

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
Sluit deze advertentie