Staalsector vraagt om maatregelen vanwege energiecrisis
Javascript is uitgeschakeld

Staalsector vraagt om maatregelen vanwege energiecrisis

Geplaatst: 18-01-2022
Staalsector vraagt om maatregelen vanwege energiecrisis

BRUSSEL - De Europese staalsector wil dat de politiek een pakket maatregelen neemt om de impact van de huidige energiecrisis te verminderen. De metaalproducenten vragen onder andere om staatssteun en het aanboren van de nationale gasreserves om de hoge energieprijzen te beteugelen en sluitingen van smelterijen te voorkomen.

Eurometaux, dat producenten als Glencore, Rio Tinto en Norsk Hydro vertegenwoordigt, heeft de Europese Commissie daarover een brief gestuurd. Daarin waarschuwen ze dat steeds meer producenten gedwongen kunnen worden om hun productie te verlagen of fabrieken zelfs volledig te sluiten als extra steun uitblijft.

Vooral aluminium- en zinkproducenten worden hard getroffen door de snel stijgende gas- en elektriciteitsprijzen. De afgelopen maanden staakten al verschillende smelterijen noodgedwongen hun productie waardoor regionale tekorten zijn ontstaan. Dat zorgde ook voor sterk gestegen productprijzen. Circa een derde van de aluminiumcapaciteit wordt volgens de briefschrijvers beperkt door de crisis.

De stroomprijzen zijn weliswaar gedaald ten opzichte van de pieken van vorige maand, maar de smelterijen lijden nog steeds zware verliezen in landen zoals Frankrijk. Verder liggen de gasvoorraden in Europa ver onder het niveau dat gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Door het gebrek aan gasaanvoer uit Rusland liggen nieuwe prijspieken deze winter op de loer.

In de brief stelt Eurometaux voor de nationale gasreserves te gebruiken om de markt te stabiliseren. Verder denken de staalbedrijven aan lagere beprijzing voor CO2-uitstoot om de kosten te drukken. Ook zou nagedacht moeten worden over een steunpakket vergelijkbaar met tijdelijke maatregelen die werden genomen om de economie door de coronacrisis te loodsen.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie