Provincies: miljoenen nodig voor monumenten
Javascript is uitgeschakeld

Provincies: miljoenen nodig voor monumenten

Geplaatst: 27-06-2016
Provincies: miljoenen nodig voor monumenten

DEN HAAG - Er is veel te weinig geld beschikbaar voor omvangrijke restauraties van grote, beeldbepalende rijksmonumenten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de twaalf provincies. Zij willen van het Rijk een 'meer realistisch' budget voor restauraties, anders dreigt volgens de provincies een aantal iconische monumenten verloren te gaan.

Volgens een berekening van het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaat de restauratie van 36 beeldbepalende rijksmonumenten de komende vijf jaar zo'n 373 miljoen euro kosten. De rijksmonumenten die moeten worden opgeknapt zijn onder meer het Centraal Station in Amsterdam (50 miljoen), Paleis Soestdijk (45 miljoen) en de Domtoren in Utrecht (20 miljoen). Daarnaast gaat het opknappen van de Maastunnel in Rotterdam, de oudste tunnel van Nederland, nog eens zo'n 262 miljoen euro kosten.

Restaureren
De provincies zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor het restaureren van rijksmonumenten. Zij krijgen daarvoor jaarlijks 20 miljoen euro van het Rijk en dragen zelf ook bij. 'Provincies zijn bereid hun verantwoordelijkheid te nemen en dat doen zij, ook financieel, maar bij het takenpakket hoort ook een realistische bijdrage van het Rijk die in verhouding staat tot de opgave die er ligt. Deze inventarisatie geeft aan dat een substantiële bijdrage van het Rijk noodzakelijk is om te voorkomen dat deze iconen in verval raken', zegt de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper, portefeuillehouder cultureel erfgoed namens de gezamenlijke provincies. Een delegatie van de provincies bespreekt maandag de problemen met minister Jet Bussemaker (Cultuur).

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie