Archidat BouwKosten - nieuws - koop-eerste-huis-lastig-voor-alleenstaanden
Javascript is uitgeschakeld

'Koop eerste huis lastig voor alleenstaanden'

Geplaatst: 05-07-2016
'Koop eerste huis lastig voor alleenstaanden'

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Alleenstaanden die voor het eerst een huis willen kopen, hebben steeds meer moeite de daarvoor benodigde hypotheek te krijgen. Vooral zij zijn de dupe van de oververhitte huizenmarkt in met name de grote steden en van strengere regelgeving. Daarvoor waarschuwt De Hypotheker dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Ondanks het aanhoudende herstel op de woningmarkt zag de keten van hypotheekadviseurs het aantal alleenstaande starters dat een hypotheek afsloot in het afgelopen kwartaal met 28 procent kelderen. Voor een groeiend aantal mensen in deze groep is de hoeveelheid spaargeld die nodig is voor de aankoop van de eerste woning, gemiddeld zo'n 25.000 euro, te gortig.

Draagvlak
De Hypotheker pleit voor meer aandacht voor singles die een huis willen kopen. Vooral in de grote steden, waar de prijzen het hardst stijgen, vallen zij buiten de boot en worden zij in veel gevallen gedwongen te blijven huren. Met de huidige, lage hypotheekrente zijn ze daar in veel gevallen per maand fiks meer geld aan kwijt dan wanneer zij een woning zouden kunnen kopen. Sommige projectontwikkelaars spelen volgens De Hypotheker al wel in op de veranderende vraag op de woningmarkt door meer goedkopere starterswoningen te bouwen. 'Wij vinden dat zulke initiatieven een breder draagvlak verdienen, zodat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar blijven voor deze groep', aldus directeur Wytzejan de Jong.

Overig bouwkostennieuws

 

Onze partners

  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
Sluit deze advertentie